Prvi projekat u Srbiji sertifikovan od strane organizacije Gold Standard

Projekat javno privatnog partnerstva u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu je prvi projekat sertifikovan od strane organizacije Gold Standard koji u svom sastavu ima postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, ali i prvi projekat u Srbiji ikada do sada.

Sa kompleksa u Vinči, gde se nalazi i stara nesanitarna deponija, koja je radila u periodu od 1977. do 2021. godine, 90 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte, odnosno ekvivalentnog ugljen-dioksida, emitovano je u atmosferu iz odloženog otpada tokom poslednjih 45 godina. Realizacijom projekta će se smanjiti emisije ekvivalentnog ugljen-dioksida za 210.000 tona godišnje, što se doprineti ostvarivanju sedam ciljeva održivog razvoja (6, 7, 8, 11, 13, 15, 17) koje su ustanovile Ujedinjene Nacije.  Glavni pokretač ovog projekta je bilo rešavanje neodrživih praksi u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu i uvođenje rešenja kojima će se sprečiti emisije štetnih gasova.

Sertifikacija organizacije Gold Standard je globalno priznata kao najviši standard kvaliteta za projekte kojima se sprečavaju emisije ugljen-dioksida. Naš projekat je sertifikovan kao projekat smanjenja ugljen dioksida od Mehanizma čistog razvoja (CDM) i Fondacije Gold Standard i generisaće karbon kredite kroz hvatanje metana na deponiji i proizvodnju biogasa, kao i nefosilne električne i toplotne energije. Da bi valorizovala uštedu emisije uglen-dioksida, Beo Čista Energija je završila registraciju u okviru procesa sertifikacije Gold Standard.

Gold Standard sertifikat potvrđuje da projekti ispunjavaju stroge kriterijume ekološke i socijalne održivosti, i garantuje da su izdati karbon krediti stvarni, imaju pravu dodatnu vrednost, da su izmereni i nezavisno potvrđeni.

Ovaj Gold Standard sertifikat predstavlja još jednu potvrdu ekoloških koristi koje realizacija ovog projekta donosi, kao i doprinos održivom razvoju u Srbiji.

Copyright © Beo Čista Energija — All rights reserved.